Ольга Поркуян виступила перед науковою спільнотою США

Ректорка СНУ ім. В. Даля Ольга Поркуян представила вплив війни на стан дослідницької діяльності в університетах України на щорічному форумі організації Federal Demonstration Partnership (FDP), до складу якої входить 217 університетів  і 10 федеральних агенцій США.

Спеціальна сесія форуму була присвячена Україні, і на ній учасники дискусії обговорили вплив російського вторгнення в Україну на Східноукраїнський університет імені Володимира Даля, українські дослідницькі зусилля та глобальний вплив на дослідження США. 

«У своєму виступі я хочу безпосередньо на нашому досвіді показати, як війна вплинула на дослідницьке середовище в українських університетах», – повідомила Ольга Поркуян, вітаючи учасників віртуальної зустрічі від себе особисто та від академічного та наукового середовища з України.

Ольга Поркуян виступила перед науковою спільнотою США

Представивши історію Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля і наслідки впливу російської агресії на  науково-дослідницьку складову його діяльності, Ольга Поркуян розповіла про тотальний і різноманітний плив війни на освітнє і наукове середовище в Україні, а саме:

Ольга Поркуян виступила перед науковою спільнотою США
  • фізичне знищення та руйнування будівель університетів та інших установ, матеріальної бази, інфраструктури внаслідок обстрілів і бомбардувань;
  • важкий психологічний стан викладачів, науковців і студентів через втрату близьких, житла, майна, постійну небезпеку і невизначеність, незадовільні побутові можливості для роботи; значне зменшення фінансування наукових досліджень;
  • закриття деяких наукових проєктів;
  • втрата університетами традиційних замовників наукових розробок і науково-технічних послуг у зв’язку з закриттям промислових підприємств, їх знищенням або неможливістю евакуації бізнеса з окупованих територій; 
  • розпорошеність наукових кадрів по всій країні та за кордоном, що може призвести до розпаду наукових шкіл; порушення звичних зв’язків між різними інституціями, неможливість виконання деяких спільних проектів.

В доповіді також було зазначено, що під час війни українським науковцям відкрилися можливості використання міжнародної допомоги. Проте інструменти такої допомоги здебільшого стосуються тільки тієї невеликої частини науковців, які виїхали за кордон, а переважна більшість їх залишилася в Україні.

Ольга Поркуян виступила перед науковою спільнотою США
Ректорка СНУ ім. В. Даля Ольга Поркуян

Незважаючи на жахливі наслідки війни, зазначила доповідачка, в умовах вже другої евакуації у СНУ ім. В. Даля продовжується освітній процес, плідна співпраця з міжнародними організаціями, за підтримки яких вже були реалізовані деякі проєкти, започатковано нові проєкти та зосереджено увагу на активній участі у заходах з пошуку додаткових ресурсів та партнерів для відновлення та розвитку університету.

Закінчуючи виступ, Ольга Поркуян подякувала американським колегам за підтримку України та зазначила:

«Ми впевнені в перемозі України. Нас єднає з американським народом прагнення до свободи. Наша університетська спільнота крокує разом зі всім цивілізованим світом до перемоги та спільних цінностей!»

Довідково: FDP  – це унікальний форум для представників університетів і некомерційних організацій для спільної роботи з посадовими особами федерального агентства з удосконалення національного дослідницького підприємства.