Відкрита лекція «Концентрація сонячної енергії: сонячна вежа»

Відбулася відкрита лекція «Концентрація сонячної енергії: сонячна вежа». Організатор заходу – кафедра будівництва, архітектури, геодезії та землеустрою Аграрного факультету.

Лектор – науковий консультант Інституту сонячних досліджень Німецького аерокосмічного центру (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt, DLR), доктор технічних наук, професор Андрій Олександрович Чейлитко.

Відкрита лекція «Концентрація сонячної енергії: сонячна вежа»

Андрій Чейлитко розповів про діяльність та актуальні проєкти Німецького аерокосмічного центру, які включають дослідження з сонячної енергетики, космічні та транспортні дослідження, розробку та використання квантових комп’ютерів в наукових експериментах, розробку дронів для військових та цивільних потреб. Був розкритий сучасний стан енергетики, використання відновлювальних джерел та перспективи повної відмови від викопного палива до 2035 року.

Центральною темою лекції стали концентровані сонячні баштові електростанції. Розглянуто їх переваги, історію розвитку наукових досліджень сонячних електростанцій, принцип роботи баштової електростанції, класифікацію приймачів, втрати енергії на приймачах, особливості роботи таких складових: трубоприймач, солеприймач та водно-паровий ресивер.

Відкрита лекція «Концентрація сонячної енергії: сонячна вежа»

Наприкінці лекції відбулася цікава дискусія, в якій були підняті питання порівняльної ефективності фотоелектричних та концентрованих сонячних електростанцій, обслуговування електростанцій, їх модернізації, використання програмного забезпечення для моделювання процесів сонячної електростанції. Лектор порекомендував для використання в освітньому процесі та наукових дослідженнях програмну розробку Інституту сонячних досліджень – greenius (the green energy system analysis tool), яка включає реальні приклади розрахунків та компоновок електростанцій. Цю програму можна безкоштовно завантажити на офіційному сайті Німецького аерокосмічного центру.