Девіз антикрихкої команди: Esse libĕri docēmus

Команда Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля разом з колегами з Маріупольського державного університету взяла участь у тренінгу «Стратегування у вищій освіті», організованому координаторкою проєкту Світланою Калашніковою та командою Інституту вищої освіти НАПН України в межах реалізації Проєкту ЄС «Відродження переміщених університетів: посилення конкурентоспроможності та підтримка громад» (REDU).

Під час насичених сесій тренінгу співробітники університету уточнили ключові параметри Стратегії розвитку Університету (цінності, місію й візію), попрацювали над оновленням стратегічних цілей. Цікавими та корисними були модулі з управління змінами та формування бізнес-моделі для розвитку Університету, візуалізації та розробки стратегічної мапи, моніторингу реалізації Стратегії розвитку Університету.

Девіз антикрихкої команди: Esse libĕri docēmus

«Команда нашого університету завжди відкрита до розвитку, навчання та удосконалення. Отримані знання та навички будуть корисними для постійного удосконалення нашої діяльності» – зазначила ректорка Ольга Поркуян.

Ознайомлення з досвідом роботи провідних університетів світу дало змогу розширити горизонти уявлення про сучасний університет з погляду реалізації моделі Civic University.

Девіз антикрихкої команди: Esse libĕri docēmus

«Завдяки дискусії ми дійшли висновку, що в попередні роки ми дуже багато працювали над розвитком взаємовідносин з громадами та допомагали їм стати успішними, тепер ці звʼязки працюють на нас» – поділилася думкою доцентка кафедри публічного управління, менеджменту та маркетингу, керівниця Благодійної організації «БФ Новий університет» Яна Білоус.

«Студенти є невідʼємною частиною університетської спільноти, тому співпраця зі студентами та розвиток спроможності студентського самоврядування є наскрізним» – зауважила доцентка кафедри компʼютерно-інтегрованих систем управління, омбудсменка з прав здобувачів вищої освіти Тетяна Сотнікова.

Девіз антикрихкої команди: Esse libĕri docēmus

Ще одне розглянуте на тренінгу питанням – лідерство та управляння у кризових ситуаціях та психосоціальний стан лідера.

«Дуже важливими для мене були навички прийняття рішень та поведінки керівника в умовах кризових ситуацій» – зазначив декан Факультету транспорту і будівництва Сергій Кузьменко.

За результатами плідної роботи команд були сформовані стратегічні групи та визначено їх лідерів, які найближчим часом будуть працювати над імплементацією напрацювань Стратегії розвитку Університету.

Девіз антикрихкої команди: Esse libĕri docēmus

Крім того команда СНУ ім. В. Даля визначила, що однією з основних цінностей закладу є свобода, а попередній досвід переміщень став наслідком антикрихкості університетської спільноти. На основі цього команда сформулювала свій слоган: «Esse libĕri docēmus», що означає: “Навчаємо бути вільними”.

Девіз антикрихкої команди: Esse libĕri docēmus
“Навчаємо бути вільними”

Довідково. Термін «антикрихкість» належить автору одноіменної книги, американському есеїсту ливанського походження Нассіму Талебі, який дає таке визначення новому слову: «Деяким речам шок іде на користь; вони розквітають і розвиваються, стикнувшись із коливаннями, випадковістю, безладом, стресом, любовними пригодами, ризиками, невизначеністю. Це поширене явище, але в нашій мові немає антоніма до слова «крихкий». Назвімо це «антикрихкістю». Антикрихкість — не те саме, що гнучкість чи міцність. Гнучке витримує удар і лишається таким самим; антикрихкому ж удар іде на користь, воно стає кращим».