Ольга Поркуян: СНУ ім. В. Даля вже зараз готується до відновлення деокупованих регіонів

Ректорка СНУ ім. В. Даля Ольга Поркуян взяла участь у форумі «Освіта Луганської області: відновлення та реінтеграція». Захід було проведено в рамках впровадження швейцарсько-українського проєкту DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти».

Організатори заходу презентували Стратегію відновлення та розвитку освіти Луганської області на 2023-2027 роки, спрямовану на подолання наслідків повномасштабного збройного вторгнення рф на територію України та тимчасової окупації окремих районів Луганської області з 2014 року.

Ольга Поркуян: СНУ ім. В. Даля вже зараз готується до відновлення деокупованих регіонів

Форум відбувся за участі Міністерства освіти і науки України, народних депутатів України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Мінвідновлення та Мінреінтеграції, освітнього омбудсмена України, Посольства Швейцарії в Україні, Луганської обласної військової адміністрації, а також начальників військових адміністрацій населених пунктів та освітян Луганської області.

Були обговорені наступні питання:

  • стан сфери освіти Луганщини під час війни;
  • виклики, які постануть у процесі відновлення функціонування системи освіти на деокупованих територіях;
  • особливості організації освітнього процесу в умовах війни;
  • забезпечення права дітей на якісну та доступну освіту.

Спікери доповідали про те, як має відбуватися відновлення освіти та яку роль мають відігравати різні установи у відновленні регіону.

Ольга Поркуян: СНУ ім. В. Даля вже зараз готується до відновлення деокупованих регіонів

У своїй доповіді Ольга Поркуян розповіла про те, що СНУ ім. В. Даля вже зараз бере активну участь у підготовці до цих процесів і в майбутньому відіграватиме значну роль у відбудові не тільки освіти, але й усього регіону. Відновлення освіти пов’язане з багатьма процесами, у тому числі з відновленням економіки, покращенням демографічної ситуації тощо. Тому університет готується до того, щоб відбудовувати деокуповану та зруйновану війною Луганщину. Для цього виш має все: спектр спеціальностей від психологічної реабілітації до технічних, які необхідні для відновлення та розбудови (будівництво та цивільна інженерія, транспортні технології тощо); потужний кадровий склад; контингент студентів, які в своїй більшості є мешканцями Луганщини і більше 60% яких минулого року обрали при вступі саме технічні спеціальності. Уже зараз університет працює над складанням планів та стратегії відбудови та розвитку Луганщини, адаптує освітні програми, цій тематиці  присвячуються магістерські та наукові роботи.