Публічна лекція до свята «Преса у філателії»

Викладачка кафедри журналістики та мовної комунікації, голова Наглядової ради ГО «Платформа студентської журналістики» Наталія Малиновська провела публічну для широкого загалу онлайн-лекцію «Преса у філателії» до Міжнародного дня солідарності журналістів.

Міжнародний день солідарності журналістів відзначають 8 вересня. Свято було започатковано журналістською міжнародною спільнотою в кінці 50-х років минулого століття. «Цей день покликаний згуртувати й об’єднати журналістів у всьому світі для захисту своїх професійних прав. Сьогодні в Україні агресія рф позбавляє журналістів  права на професію: каральний орган рф «Роскомнадзор» блокує роботу онлайнових медіа в Україні, визнає редакції екстремістськими організаціями. У 2014 році моя редакція «Главком» потрапила в таку ситуацію. Через окупацію рф деяких територій України редакції видань, телерадіокомпаній змушені переїжджати, і, мені здається, журналістська спільнота повинна підтримувати своїх колег, солідаризуватися з ними», – переконана Наталія Малиновська.

Розпочалася лекція із демонстрації поштового конверта, який присвячено виданню «Зоря Галицька». Ця газета була первістком української журналістики в підавстрійській Україні. Перший номер побачив світ 15 травня 1848 року. У 1998 році до ювілейної дати від дня виходу першого номера газети – 150 років –  «Укрпошта» видала маркований художній конверт. «Зоря Галицька» була друкованим органом Головної Руської Ради, мета часопису – пробудження національної свідомості українців. З часом газета змінює власників і стає на шлях москвофільства, втрачаючи читачів і підписників.

«Наступне видання, яке присутнє в українській філателії – «газета «День». Вона відноситься до якісної журналістики, видання має велику жанрову палітру – розповідає журналістка.  І додає, що сьогодні «День» – це більше, ніж просто газета. Редакція оголошує щороку Всеукраїнський фотоконкурс, який покликаний відкривати нові імена в українській фотожурналістиці. А також створено проєкт «Україна інкогніта», видаються збірки публікацій, що вийшли друком на шпальтах видання в рамках цього проєкту. Тож, до 15-річчя виходу газети національний поштовий оператор провів спеціальне погашення, було виготовлено штемпель «Дня».

Парламентська газета «Голос України» теж зафіксувала свої 25 років роботи на медійному ринку в українській філателії. «Укрпошта» випустила художній конверт. В «Голос України» оприлюднюються всі закони, які приймає Верховна Рада України. Викладачка кафедри журналістики і мовної комунікації принагідно згадала події під час Революції Гідності, а саме голосування в парламенті проросійською більшістю за «диктаторські закони», і як тодішня опозиція блокувала друк випуску номера газети.

Не оминула увагою Наталія Малиновська поштову продукцію іноземних поштових операторів, які присвятили марки засобам масової інформації: 50 років в ефірі дитячої програми «Вєчєрнічєк», Чехія; дві марки до 10 і 30 років роботи на радіохвилях «Радіо Марія», Польща; до 100 років з виходу першого номера газети «Річ Посполита», Польща тощо.