Участь студентів і викладачів у Donbas Media Forum

Студенти та викладачі СНУ ім. В. Даля долучились до восьмого Donbas Media Forum, який пройшов у Києві. Метою заходу було акцентувати увагу на реінтеграцію тимчасово окупованих територій України, а також на права людей, які наразі там проживають.

Захід відбувся в офлайн форматі та з трансляцією головних сцен, де журналісти та медіаменеджери обговорювали виклики і проблеми сучасної журналістики. Також, медійники підняли тему трансформацій, які відбуваються в українському медіа середовищі.

Участь студентів і викладачів у Donbas Media Forum

До заходу долучились  провідні українські ЗМІ, велика увага була приділена проблематиці форуму від регіональних журналістів та різноманітних журналістських інституцій. Партнером заходу від Уряду стало Міністерство культури та інформаційної політики України.

Участь студентів і викладачів у Donbas Media Forum

“Одним із пріоритетів роботи Міністерства культури та інформаційної політики України є забезпечення свободи вираження поглядів, доступу до публічної інформації та створення сприятливих умов для провадження професійної діяльності журналістів. Donbas Media Forum стає невідʼємним майданчиком, де представники місцевих, регіональних та національних медіа можуть обмінюватися досвідом, взаємодіяти з представниками органів державної влади для подальшої підтримки своєї ефективної роботи на благо України, особливо в такі непрості часи, як зараз”, – впевнений заступник Міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко.

Участь студентів і викладачів у Donbas Media Forum

Голова громадської організації DII-Ukraine Любов Раковиця, яка є організатором Donbas Media Forum, наголошує: «За останні півтора року повномасштабного вторгнення змінилося як суспільство, так і медіа — трансформувалися фізично та географічно. Багато журналістів були вимушені виїхати, деякі – стали до лав ЗСУ. Все це впливає на внутрішні процеси, менеджмент та звʼязок з авдиторією, яка теж у постійному русі: населення Сходу та Півдня виїжджає, асимілюється в інших містах, ком’юніті регіональних медіа перестають існувати як цілісна одиниця. Тож відкритий діалог між представниками влади й медіа про особливості української інформполітики сьогодні є актуальними. Ми вимушені шукати шляхи виживання локальних медіа та ефективного інформування населення».

Участь студентів і викладачів у Donbas Media Forum

Студенти та викладачі СНУ ім. В. Даля також активно долучились до проведення заходу як гості та волонтери.

Участь студентів і викладачів у Donbas Media Forum

Олена Попова, завідувач кафедри журналістики та українознавчих студій, була спікеркою другого дня форуму. Пані Олена разом із колегами говорили про професійну освіту журналістів та як українським медіа вирішити проблему кадрів: «Сучасна формальна  журналістська освіта має забезпечити грунтовне вивчення галузі: базові знання медіасистеми, її економічні, політичні, правові основи і спеціалізовані знання, міждисциплінарні наукові основи. Для майбутнього фахівця сфери соціальних комунікацій університет має забезпечувати середовище зростання, соціальні зв’язки, бо саме в час навчання формується мережа професійних контактів. Світова практика має розвинену академічну журналістську освіту, проте становлення фахівця неможливе без якісної  інформальної (самоосвіти) та неформальної (позауніверситетської) освіти. Медіаринок, медіатехнології, медіаіндустрія динамічно змінюються і сучасна неформальна журналістська освіта стрімко розвивається. Численні проєкти від громадських організацій,  волонтерські журналістські ініціативи, де передається, узагальнюється практичний досвід, відкривають можливості і для університетських спільнот швидше адаптуватися  до актуальних суспільних потреб».

Участь студентів і викладачів у Donbas Media Forum