Знак рівності між Голодомором 1932-1933 років і геноцидом українського народу, розпочатим 24 лютого 2022 року

Студенти СНУ ім. В. Даля відвідали презентацію збірника «Міжнародне визнання голодомору 1932-1933рр. геноцидом українського народу», яка відбулася в медіа-центрі Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв. До збірника увійшли документи про визнання Голодомору актом геноциду українського народу, які було прийнято парламентами іноземних держав та міжнародними організаціями після 24 лютого 2022 року.

Презентація розпочалася хвилиною мовчання з вшанування пам’яті жертв голодоморів.

Український дипломат і політичний діяч, постійний представник України при Раді Європи Бори‌с Тарасю‌к розмірковує про важливість цієї книги для українського народу: «У своєму виступі я підведу знак рівності між сталінським голодомором і поведінкою путінської росії, яка розв’язала війну проти українського народу». Дипломат наголосив, що подія Голодомору не залишає байдужими представників міжнародних організацій. За сприяння української делегації Парламентська асамблея Ради Європи 12 жовтня 2023 року прийняла Резолюцію, в якій визнала Голодомор актом геноциду, покликаний зламати основу української нації. 

Знак рівності між Голодомором 1932-1933 років і геноцидом українського народу, розпочатим 24 лютого 2022 року

Упорядником збірника став посол з особливих доручень МЗС України Іго‌р  О‌сташ. Під час виступу він зазначив: «Ми бачимо, що з 1993 по 2018 рр. за 25 років 15 країн визнали голодомор геноцидом, і докорінно радикально ситуація змінилася після 24 лютого 2022 року, після початку неспровокованого повномасштабного вторгнення росії до України. Ця жорстока війна спровокувала у світі процес переосмислення цієї історії нелюдських звірств московського режиму під час голоду, і за цей час 16 країн схвалили рішення щодо визнання голоду 1932-1933 років геноцидом», – каже Ігор Осташ. Також дипломат наголосив, що в збірнику є документи двох останніх років, у яких російська агресія проти України визнається воєнним злочином та фактом геноциду. На його переконання, для багатьох країн світу зрозуміло, що війна, яка зараз відбувається, переслідує таку саму мету – стерти Україну з карти світу, вбити мову та історію держави.

Знак рівності між Голодомором 1932-1933 років і геноцидом українського народу, розпочатим 24 лютого 2022 року

Також на заході згадали про Ґарета Джонсона, валлійського журналіста, який уперше в західній пресі під власним іменем заявив про масовий голод в СРСР, в тому числі й про Голодомор. Його репортажі були надруковані з-поміж інших також у газетах «The Guardian» та «New York Post».

Наталія Кандул, студентка 1-го курсу спеціальності «Журналістика»