Які soft skills затребувані у професійному навчанні

Керівниця Центру розвитку Soft skills, доцентка кафедри публічного управління, менеджменту та маркетингу Наталія Ткаченко взяла участь у конференції «Soft skills у професійному навчанні затребувані як ніколи», яка проводилася в рамках співпраці Erasmus+ VET Team Austria в OeAD та BMBFW в Європейський рік навичок.

Організатори конференції: Ернст Гесельбауер (OeAD),  Едуард Штаудекер (BMBFW), модератор зустрічі – Бетіна Кершбаумер (OeAD). З доповідями виступили науковці: Мартін Ноак (Фонд Бертельсмана), Роланд Леффлер (ÖIBF),  Антьє Барабаш ( EHB Swiss) і  Рене Халла (Jugend am Werk Stmk).

Які soft skills затребувані у професійному навчанні

Спікери конференції ділилися результатами своїх досліджень і проєктів, відповідаючи на ключові запитання заходу: які навички потрібні на ринку праці, як їх ідентифікувати і як їм навчити? Своїми нотатками з конференції, які будуть корисними для студентів, поділилася Наталія Ткаченко. 

Які soft skills затребувані у професійному навчанні

В доповіді «Навички змінюються під час кризи: які м’які навички зараз важливі та як їх розпізнати» доктора Мартіна Ноака, представника Фонду Бертельсмана, розглядалася модель затребуваних повсякденних навичок, в якій, зокрема, визначено такі групи навичок, як демократичні компетенції, екологічні навички, навички збереження здоров’я, загальні знання, фінансово-підприємницькі, художньо-естетичні. До складу ключових навичок сьогодення в моделі віднесено: базові цифрові навички, математичні компетенції та мовні навички. Доктор Мартін Ноак зауважив, що умови віддаленої роботи активізували розвиток цифрових навичок, проте обумовили необхідність формування навички довіри та створення довірчих відносин. Робота ж в умовах кризи потребує розвинутої навички стійкості та співчуття.

Які soft skills затребувані у професійному навчанні

 Антьє Барабаш, розповідаючи про дидактику кар’єри в Швейцарії, наголосив на важливості розвитку у молоді  такої наскрізної компетентності, як креативність, яка дозволяє творчо вирішувати поставлені завдання, та важливості гумору, який  стає індивідуальним ресурсом, що надає розвантажувальний вплив. Почуття гумору навіть у стресових ситуаціях сприяє збільшенню стійкості людини, тому вміння використовувати та сприймати гумор важливо розвивати. Також серед затребуваних для сучасного ринку праці навичок визначено такі особисті навички, як наполегливість, креативність, впевненість у собі, усвідомлення цінностей та готовність йти на ризик, контроль дій, мотивація до навчання та продуктивності, орієнтація на процеси та клієнта, орієнтація на розвиток. 

Які soft skills затребувані у професійному навчанні

 Рене Галла під час свого виступу ознайомив з проєктом Erazmus+ «Play your skills», в рамках якого  розроблено ігровий додаток «Використовуйте свої навички». Мобільний ігровий додаток було розроблено для ідентифікації та документування навичок і компетенцій юних учнів із обмеженими можливостями. Такий додаток надає допомогу в професійному навчанні, підвищує самооцінку та впевненість у собі, зміцнює довіру до наявних навичок. Безумовно такий додаток може бути корисним і для багатьох інших цілей.