Фахівці і студенти обговорили нові виклики для транспортної галузі під час війни

Кафедра логістичного управління та безпеки руху на транспорті Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля провела 17-ту Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Логістичне управління та безпека руху на транспорті». Учасниками заходу в змішаному форматі стали понад 100 здобувачів вищої освіти та молодих вчених.

Цей захід дає можливість студентам зробити свій перший крок у науковій роботі в галузі транспорту, менеджменту, логістики та технічних наук.

Проведенню конференції передувала велика організаційна робота викладачів та студентів, було підготовлено для публікації понад 50 наукових робіт.

Фахівці і студенти обговорили нові виклики для транспортної галузі під час війни

Учасники конференції взяли участь у роботі дев’яти секцій:

  • Проблеми розвитку та формування сучасної логістичної інфраструктури;
  • Перспективні конструкції транспортних засобів, технології експлуатації, діагностики, модернізації та ремонту;
  • Проблеми комплексної безпеки та зниження аварійності;
  • Інтеграція і розвиток сучасних транспортно-логістичних систем;
  • Інформаційно-керуючі системи на транспорті;
  • Енергозбереження, економіка та менеджмент на транспорті;
  • Якість, стандартизація, сертифікація на транспорті;
  • Сучасні засоби автоматизації технологічних процесів;
  • Психолого-педагогічні аспекти підготовки майбутніх фахівців транспортної галузі.

Традиційно робота студентської конференції проводилась у конференц-залі співорганізатора. Цього року це було ТОВ «Технолоджи» у м. Київ при підтримці директора Володимира Степанюка.

Голова конференції, завідувачка кафедри логістичного управління та безпеки руху СНУ ім. В. Даля Наталія Чернецька-Білецька:

«Представники молодого покоління, як і ви, формують нову особу нашої країни. Ви прагнете нових віх, і це причина появи нових ідей, які формують майбутнє для всіх нас. Бажаю вам максимально використати свої можливості, досягти великих досягнень, більших висот та миру і перемоги».

Головна спеціалістка відділу державного нагляду в м. Київ Державної служби України з безпеки на транспорті, випускниця СНУ ім. В. Даля Антоніна Рязанцева розповіла про добрі стосунки, плідну співпрацю, які склалися між кафедрою і Державної службою України з безпеки на транспорті. Не зважаючи на складний час, студенти спеціалізації «Транспортні технології (на автомобільному транспорті)» отримали можливість закріпити знання й навички на практиці в підрозділі Укртрансбезпеки на транспорті. Керівництво підрозділу і викладачі кафедри висловили свої сподівання щодо подальшої сумісної роботи для забезпечення транспортної галузі фахівцями.

Фахівці і студенти обговорили нові виклики для транспортної галузі під час війни

«Як бачимо, на сьогодні інноваційні технології дозволяють суттєво впливати на створення принципово нових технічних рішень, забезпечують вирішення важливих соціальних та еко­номічних проблем, а також дають можливість залучати до наукових досліджень студентів та аспірантів. Отже, головне – це заохочувати студентів до гармонійного поєднання навчальної, наукової та інноваційної діяльності, що сприятиме вдосконаленню якості вищої освіти, а також намагатися стимулювати талановиту молодь до втілення власних креативних розробок на благо суспільства», – зазначив представник Національного університету “Запорізька політехніка”, завідувач кафедри “Транспортні технології” Сергій Турпак.

Учасники заходу обговорили низку актуальних питань у сфері міжнародних перевезень, зокрема тих, що спричинені російсько-українською війною. Звернули також увагу на підготовку фахівців з міжнародних перевезень.

Фахівці і студенти обговорили нові виклики для транспортної галузі під час війни
Фахівці і студенти обговорили нові виклики для транспортної галузі під час війни

Велику дискусію викликала актуальніша доповідь Сергія Ващенка, комерційного директора ТОВ «КСТ груп Україна», про зміни логістичних шляхів доставки експортно-імпортних товарів в умовах військового стану в Україні.

Надалі учасники конференції продовжили роботу у форматі доповідей та обговорень. Науковці порушили надзвичайно широкий спектр питань транспорту, студенти взяли активну участь в обговоренні доповідей, також було поставлено багато питань доповідачам.

Фахівці і студенти обговорили нові виклики для транспортної галузі під час війни

Найкращими на думку викладачів серед студентів, які взяли участь в оцінюванні, стали:

  • Хорошун Андрій – «Підвищення ефективності системи постачання швидкопсувних вантажів  в напрямку республіка Польща-Україна»,  Харківський національний автомобільно-дорожній університет;
  • Кузнєцов Дмитро – «Проблеми комплексної безпеки та зниження аварійності на автомобільному транспорті», магістр кафедри логістичного управління та безпеки руху на транспорті СНУ ім. В. Даля;
  • Водолазский Ілля – «Оптимізація роботи диспетчера завдяки використанню сучасних програмних продуктів», студент Національного авіаційного університету.
  • Черкашин Іван – «Синтетичні рідкі палива для двигунів автомобілів», студент кафедри залізничного, автомобільного транспорту та ПТМ СНУ ім. В. Даля;
  • Жаравін Сергій – «Використання  інтелектуальних  контейнерів  як  перспектива розвитку технологій контейнерних перевезень», студент кафедри логістичного управління та безпеки руху на транспорті СНУ ім. В. Даля.

Попри війну і повітряні тривоги, конференція пройшла на високому науковому й представницькому рівні, основні її меседжі будуть опубліковані у збірці матеріалів.