Офіційне завершення масштабного проєкту

Відбулася ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Особистість, університет, суспільство: взаємодія в умовах змін». Цей захід офіційно завершив масштабний і довготривалий проєкт «Відродження переміщених університетів: посилення конкурентоспроможності, підтримка громад» (REDU) за сприяння Європейського Союзу

Офіційне завершення масштабного проєкту

Під час 1-ї пленарної сесії під назвою «Вплив Проєкту REDU на розвиток університетів: партнерство і взаємодія» з вітальним словом звернулася до присутніх Віра Рибак, координаторка сектору: освіта і наука, Представництво Європейського Союзу в Україні: «Я впевнена в тому, що та спроможність, яку ви набули протягом командної роботи в надзвичайно складних умовах, вона надасть вам можливості зустріти всі виклики сьогодення. Крім війни, це реформи та організаційні процеси».

Офіційне завершення масштабного проєкту

Керівниця проєкту REDU, радниця при дирекції Інституту вищої освіти НАПН України Світлана Калашнікова у своїй презентації показала етапи трансформації  проєкту і його результати: «У формулі нашого проєкту: зміни, партнерство, взаємодія та вплив. Це те, що тримало нас на плаву всі ці чотири роки, і те, що нам давало змогу рухатися вперед. За роки спільної роботи ми з вами пережили три дуже змістовні трансформації. Перша трансформація проєкту була пов’язана з COVID, коли, власне, було перекреслено дуже багато очних івентів, ми переструктурували наш британський компонент, тому що ніхто нікуди не міг їхати. Потім була друга реструктуризація, пов’язана з організаційними змінами в консорціумі. І, власне, третє – це переміщення, війна, кардинальна зміна проєкту. Мені здається, найцінніше, що можна вписати до впливу проєкту, це той рівень довіри, який ми досягли між собою і який досягли університети стосовно суспільства. І це той рівень відданості, який ви демонстрували всі ці роки освіті України та вашій справі». 

Керівники  університетів-учасників REDU Ольга Поркуян і Микола Трофименко розповіли, чим для їхніх академічних спільнот став проєкт. Ольга Поркуян зазначила: «Одним із ключових результатів участі нашого університету в проєкті є усвідомлення університету як національного лідеру серед когорти прогромадських дослідницьких університетів. Це наше бачення, яке ми неодноразово проговорювали на зустрічах по проєкту, його ми заклали в нашу стратегію як одну з ключових цінностей. Вважаю, що команда Світлани Калашнікової безумовно «прошила» це бачення і … «університет в громаді, з громадою, для громади» безумовно є нашою перевагою і ми вже сьогодні маємо тут певні досягнення щодо участі у проєктах відновлення в різних громадах України».

Офіційне завершення масштабного проєкту

Керівниця відділу освітніх програм Британської Ради в Україні Людмила Таценко розповіла про успішне залучення британського досвіду до проєкту, тренінги з інтернаціоналізації та підвищення мовних компетентностей різних цільових груп.

Офіційне завершення масштабного проєкту

Директорка Інституту вищої освіти НАПН України Ірина Драч поділилася, що досвід реалізації проєкту REDU став дуже важливим для команди Інституту, оскільки дослідницька установа дуже прагне, щоб дослідження мали реальні практичні результати та реальний зв’язок із життям університетів.

Учасники конференції продовжили роботу на 7 технічно оснащених локаціях, зокрема в укритті, в групах за темами:

– Цифровий університет (модератор Олег Захожай, СНУ ім. В. Даля)

– Вдосконалення викладання (модератор – Тетяна Марена, МДУ)

– Англомовна компетентність персоналу (модератор – Остап Бодик, МДУ)

– Студентське врядування – проєкти (модератор – Тетяна Сотнікова, СНУ ім. В. Даля)

– Стратегування та розвиток університету (модератор – Микола Трофименко, МДУ)

– Університет і громада (модератор – Яна Білоус, СНУ ім. В. Даля)

– Управління фінансами міжнародних проєктів і розвиток університету (модератор – Наталя Шофолова, ІВО).

Закінчилася Конференція 2-ю пленарною сесією, де модератори презентували результати роботи в групах.

Офіційне завершення масштабного проєкту

Серед слухачів був присутній Олег Шаров, генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти Міністерства освіти і науки України. У своєму звернені до академічної спільноти він наголосив, що коли університет живий, йому є що сказати про перспективи, а МДУ та СНУ ім. В. Даля є саме такими живими університетами. Представник МОН подякував проєкту REDU, що допоміг релокованим закладам освіти закріпитися в Києві. Також він порадив знайти університетам свою унікальність, адже в столиці велика конкуренція.

Під час урочистого завершення Конференції учасники отримали сертифікати, подяки, грамоти, подарунки.