Відзначаємо День захисників і захисниць

Відзначаємо День захисників і захисниць

1 жовтня в Україні відзначається День захисників і захисниць. Це свято запроваджено 2014 року на вшанування мужності та героїзму захисників і захисниць незалежності та територіальної цілісності України.

В Українській традиції це свято пов’язане з Днем Покрови Пресвятої Богородиці.

Українська армія береже імена героїв минулих епох – від воїнів-русичів і козаків до січових стрільців, вояків армії УНР, УПА та воїнів армій антигітлерівської коаліції під час Другої світової війни. Тяглість поколінь знайшла відображення і в елементах одностроїв – головний убір “мазепинка”, нарукавний тризуб. Гасло “Слава Україні! – Героям слава!” стало офіційним вітанням українського війська.

Велике народне свято є особливим і для Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. Сьогодні на захисті незалежності нашої країни стоять понад 250 студентів, співробітників, викладачів, які воюють, отримають поранення, перебувають у полоні або звільнені з полону. Університетська спільнота пишається нашими воїнами світла. Їх мужність і відданість рідній країні завжди є натхненням для всіх нас. Чекаємо на повернення  до мирної праці і продовження навчання.

Також на вшанування військових традицій і звитяг Українського народу в цей день університетська спільнота схиляє голови перед мужністю та самопожертвою наших загиблих героїв і жертв військових дій. Серед них ті, хто став на захист країни у 2014 році, загинув на полі бою або під ворожими обстрілами мирного населення під час великої війни. На жаль, поки не всі імена відомі… Але 1 жовтня, у День захисників і захисниць, о 09:00 ми разом з усією Україною зупинімось на загальнонаціональній хвилині мовчання і згадаємо усіх, відомих і поки що невідомих.

Віртуальний меморіал пам’яті спільноти СНУ ім. В. Даля

  1. Гуртяк Юрій Олександрович
  2. Ганжа Сергій Миколайович
  3. Карімов Богдан Рахімжанович
  4. Махов Олександр Володимирович
  5. Моїсеєнко Олександр Олександрович
  6. Кірющенко Владислав Леонідович
  7. Логвиненко Михайло Вікторович
  8. Чекотило Дмитро Олегович
  9. Жидков Андрій Борисович
  10. Ніконенко Богдан Сергійович
  11. Павлушко Михайло Михайлович
  12. Чупрін Михайло Русланович
  13. Цимляков Микола Олександрович
  14. Волкова Анастасія Віталіївна
  15. Брянцева Карина
  16. Карпічєнко Олексій Олегович
  17. Кравцов Євгеній Сергійович
  18. Вороновський Андрій Валерійович
  19. Мацюк Юрій Володимирович
  20. Христосенко Інна Миколаївна
  21. Гусєв Володимир Васильович

Із вдячністю і шаною вклоняємось доземно