Чергове засідання Вченої ради

Ректор СНУ ім. В. Даля Ольга Поркуян, відкриваючи чергове засідання Вченої ради, привітала далівців зі 102-ю річницею університету і наголосила на впевненості, що, маючи таку видатну історію та відданих своїй справі людей, наша Alma mater продовжить свій славетний шлях на теренах вищої освіти України. Пані ректор висловила слова великої подяки усім співробітникам та студентам університету, які в надзвичайно складних умовах, згуртувавшись, як єдина далівська родина, допомагали одне одному вистояти, витримати, зберегти себе та свої родини, наш університет  після переміщення.

Чергове засідання Вченої ради
Чергове засідання Вченої ради

Перший проректор Дмитро Марченко довів до членів Вченої ради інформацію стосовно повноцінного повернення до освітнього процесу з 14 березня, а також забезпечення життєдіяльності університету. Реалізація та забезпечення освітнього процесу – це статутна діяльність університету й основне його мобілізаційне завдання. Відповідно до мобілізаційного плану приведено у повну готовність систему управління університетом в особливий період. Відновлено роботу інформаційних ресурсів університету. Працюють усі підрозділи, що забезпечують діяльність університету по усіх напрямках, у т.ч. й організаційно-фінансове забезпечення, завдяки якому виплачено заробітню платню з урахуванням умов, які диктуються воєнним станом відповідно до діючого законодавства.

Головне,  організаційне, питання – повернення науково-педагогічних працівників й співробітників, студентів до викладання і навчання, забезпечення реалізації освітнього процесу у дистанційному форматі відповідно до навчальних планів та освітніх програм – ВИРІШЕНО!

Особливу увагу треба приділити налагодженню освітнього процесу студентів, що закінчують бакалаврат. Майже усі студенти 4-х курсів мають бажання закінчити навчання саме в цьому семестрі. За 12 освітніми програмами кваліфікаційні роботи будуть замінені на атестаційні іспити у дистанційному режимі. Навчальний рік закінчуватиметься 30 червня 2022 року.

Для тих студентів, які наразі не можуть відновити навчання, надається можливість навчатися за індивідуальним графіком або оформити академічну відпустку.

Чергове засідання Вченої ради

Університет надаватиме всім здобувачам вищої освіти максимальне сприяння в організації їхнього освітнього процесу. Застосовуватимуться гнучкі підходи до організації навчання кожного студента.

Триває акредитація освітніх програм, які були подані до НАЗЯВО і перебувають на різних етапах розгляду. 

Крім освітньої діяльності далівці залучені до допомоги обороні держави у співпраці з місцевими громадами і військовими адміністраціями: плетіння маскувальних сіток, виготовлення сухих борщів для військових, швацька, волонтерська робота, заходи з благоустрою територій тощо.

Для студентів, співробітників і членів їх сімей, які розміщуються у гуртожитках, створюються умови для викладання і навчання, встановлюються парти, здійснюються заходи щодо підключення до  Інтернету тощо. Вони забезпечуються харчуванням і речами першої необхідності, у т.ч. й за рахунок гуманітарної допомоги.

Чергове засідання Вченої ради

Проректор з наукової роботи Олексій Целіщев висловив подяку далівцям, які вступили до лав тероборони, допомагають армії, збирають гроші на ліки, їжу, одяг для біженців, роблять коктейлі Молотова, організовують евакуацію мешканців з небезпечних населених пунктів, зберігають обладнання університету. Стосовно наукової роботи, наразі в університеті виконуються 4 роботи, що фінансуються з державного бюджету. Кошти надходять, робота продовжується. Це стосується і госпдоговірних робіт. Запрацював «Укрпатент», і в електронному вигляді розглядаються заявки на патенти на корисні моделі. Тому треба долучатися до цієї роботи.

Проректор з з науково-педагогічної роботи, економіки та розвитку Руслан Галгаш доповів про налагодження зв’язку з усіма донорами, організацію разом із зарубіжними партнерами безкоштовної евакуації з Луганської області як співробітників і студентів СНУ ім. В. Даля, так і всіх бажаючих мешканців (пошук коштів на ці потреби продовжується). Ця робота сприяє згуртованості суспільства. Для вирішення гуманітарних проблем допомогли залишки грантових коштів, які були отримані ГО «Жіноча ініціатива» і «Фундація Простір». Також готуються заявки до ПРООН щодо потреб університету на нових локаціях у технічних засобах для організації освітнього процесу. Розглядається і планування залучення великих донорів, партнерів університету, до більш масштабної співпраці, якщо вимушене переміщення затягнеться. Відновлена робота Інформаційного центру, договірного відділу, розпочато закупівельні процедури.

Проректор з адміністративно-господарської роботи Володимир Стовбуненко доповів про стан інфраструктури закладу згідно з інформацією, яка надходить з різних джерел.

Чергове засідання Вченої ради

Директор Центру навчально-методичного забезпечення освітньої діяльності Павло Боровик запропонував внести зміни до навчальних планів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» (2022 року випуску) і замінити виконання та захист дипломної роботи на атестаційний іспит, а також, за рішенням кафедр, затвердити відповідний перерозподіл кредитів у весняному семестрі 2021-2022 року навчання для наступних спеціальностей:

  • 029 Інформаційна, бібліотечна та архівна справа
  • 051 Економіка
  • 061 Журналістика
  • 076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність
  • 101 Екологія
  • 122 Комп’ютерні науки
  • 123 Комп’ютерна інженерія
  • 151 Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології
  • 161 Хімічні технології та інженерія
  • 184 Гірництво
  • 192 Будівництво та цивільна інженерія
  • 226 Фармація, промислова фармація
  • 292 Міжнародні економічні відносини

За цю пропозицію члени Вченої ради проголосували одноголосно.

Ольга Поркуян запропонувала працівникам, які перебувають за кордоном, налагоджувати співпрацю з іноземними університетами, лекторами тощо. Декан факультету міжнародних відносин Олена Козьменко повідомила, що така робота вже ведеться, зокрема з департаментом освіти Естонії. Вони зацікавлені у співпраці.

Ректор запропонувала присвятити наступне засідання Вченої ради  питанню вступної кампанії, яка буде проходити у дуже складних умовах сьогодення. Наразі чекаємо відповідного наказу МОН України.