Участь у конференції з викликів інтеграції в часи кризи

Професорка кафедри іноземної філології та перекладу Факультету гуманітарних та соціальних наук, д.пед.н., проф. Олена Козьменко відвідала Міжнародну конференцію «Від безпеки до солідарності: виклики інтеграції в часи кризи» (м. Таллінн, Естонія), яку провів Фонд інтеграції у співпраці з Міністерством культури Естонії.

На цій щорічній конференції, що проводилась вже десятий раз, зібралися провідні вчені та практики, виступили майже 30 експертів із понад десяти різних країн (Естонії, Німеччини, Швеції, Нідерландів, Туреччини, Італії та ін.), які висвітлили та обговорили наступні теми:

  • Проблеми кризи біженців: соціально-економічні аспекти.
  • Інтеграція українських воєнних біженців: науковий підхід у порівнянні з практикою.
  • Згуртованість суспільства та безпека держави. Де пролягає кордон?
  • Найкращі практики інтеграції в Європейському союзі та за його межами.
Участь у конференції з викликів інтеграції в часи кризи
Участь у конференції з викликів інтеграції в часи кризи

Науковці наголосили, що кризи останніх років, як то пандемія COVID-19, війна в Україні торкнулися всіх сфер діяльності, у тому числі інтеграційної, тому потрібно згуртуватися, знайти можливості та визначити, які виклики зараз стоять перед світом у створенні більш об’єднаного суспільства.

Багато уваги було приділено проблемі українських воєнних біженців, їх адаптації до іншомовного суспільства. Війна в Україні ускладнила існуючі проблеми, пов’язані з переміщеними особами, починаючи від шляхів вирішення психологічних травм, соціальної підтримки і закінчуючи економічною інтеграцією. Також було розглянуто, як ці фактори впливають на соціальні, освітні та медичні системи європейських країн. Окрім цього, обговорювалось питання знаходження способів реформування освітньої системи європейських країн, для надання рівних можливостей як для місцевих етнічних меншин, так і для нових українських іммігрантів, з повагою до їхньої національної ідентичності, одночасно інтегруючи їх у культуру та мовну основу більшості.

Участь у конференції з викликів інтеграції в часи кризи
Участь у конференції з викликів інтеграції в часи кризи

Досвід Естонії в цьому плані є корисним для українських закладів освіти. Також, метою конференції став пошук шляхів збереження однієї з основ інтеграції під час криз – солідарності. Наприклад, Олександр Вольфхардт (Бельгії) зазначив, що в дискусіях про інтеграцію часто з’являється поняття «загальноприйнятий порядок», але його значення часто залишається незрозумілим. Еркан Кучукарслан (Туреччина) поділився інноваційним підходом, як допомогти дітям-біженцям впоратися зі змінами в процесі навчання.

Отже, експерти обговорили поточну ситуацію та існуючі проблеми, обмінялись даними та досвідом, а також запропонували можливості та рішення для успішної інтеграції, враховуючи виклики впливу кризи останніх років.