Пресбої зі смартфонами для майбутніх журналістів

Cтуденти СНУ ім. В. Даля, майбутні журналісти, стали учасниками сезону медіаігор, що стартував у Київському Палаці дітей та юнацтва. Це відкрита профорієнтаційна гра-конкурс шкільних та студентських медіа Універсальний журналіст, в якій взяли участь 12 команд-учасниць із різних регіонів України: Києва і області, Полтави, Кривого Рогу, Чернівців. Учасники перевірили свої медіазнання в цікавій вікторині.

Специфікою гри була репортерська робота. Спочатку присутні прослухали майстер-клас “Репортаж у мобільному телефоні” від Валерії Мазури, тележурналістки, волонтерки, викладачки Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля і гуртків ІТА ЮН-ПРЕС.

Пресбої зі смартфонами для майбутніх журналістів

Валерія Віталіївна розповіла, що зняти якісний цікавий сюжет можна навіть на звичайний смартфон, який зараз є майже в кожного.

А ось іще декілька порад із майстер-класу:

  • перед зйомкою пропишіть синопсис – план того, про що ви хочете робити сюжет і що потрібно зняти;
  • знімайте горизонтально, так буде зручніше монтувати;
  • можна використовувати під час зйомок петличні мікрофони, але якщо їх нема, не критично. Просто старайтесь уникати гамірних місць;
  • знімайте стендапи (розповіді журналіста на камеру з місця подій) на фронтальну камеру – це виглядає привабливо і додає сюжету додаткову інформацію та заохочує аудиторію більше довіряти журналісту;
  • завантажте на телефон елементарні програми для монтажу.
Пресбої зі смартфонами для майбутніх журналістів
Пресбої зі смартфонами для майбутніх журналістів

Після майстер-класу учасники отримали завдання створити відео й фоторепортажі на тему “Я так бачу світ”. Найближчим часом прискіпливе журі оцінить роботи і, можливо, якісь із них стануть окрасою Міжнародного медіафестивалю-конкурсу “ПресВесна на Дніпрових схилах” – 2024, партнером якого є СНУ ім. В. Даля, а учасниками – студенти університету, які теж уже готують свої роботи на конкурс.