Тиждень Шевченка в Університеті

“Шевченківські дні” – 9 та 10 березня – це не лише свято для нашої країни, а й час, коли ми вшановуємо спадок Кобзаря. Студентська рада Університету розширила цю традицію й запровадила цілий тиждень Шевченка. Протягом усього тижня проводилися різні заходи, присвячені Тарасу Григоровичу.

Все почалось із запланованої кураторської години від кафедри журналістики та українознавчих студій. Професор Олександр Глотов провів онлайн-лекцію з теми “Тарас Шевченко очима українських поетів”. На зустрічі були викладачі та студенти з усіх факультетів. Учасники заходу дізналися про цікаві факти, про які мало хто чув, отримали відповіді на запитання та подискутували.

Наступного дня на честь дня народження Кобзаря студенти були запрошені на зустріч «Найцікавіший факт про Тараса Шевченка». Вона проходила ввечері онлайн. Студенти, які хотіли взяти участь, мали підготувати найцікавіші факти про письменника. Голосуванням серед глав Студентських рад факультетів було обрано 3 найцікавіші факти:

  1. Воронкова Анна, ООП-21д. На честь Тараса Шевченка 1975 року був названий один із кратерів на планеті Меркурій.
  2. Сбітнєва Ксенія, МАР-21д. Найменше у світі видання Кобзаря має розмір близько половини квадратного міліметра, що менше за макове зернятко, створив український майстер Микола Сядристий.
  3. Малінін Владислав, СР-23д. Тарас Григорович дуже часто закохувався. Однак одружитися був готовий лише з однією.

У четвер в університеті за чаєм із солодощами, в невеликому колі студентів провели гру «Шевченко запитує». Провідником став Артем Погорілий. Суть гри полягала в тому, що один з учасників, тримаючи картонні вуса Шевченка, тягнув картку із запитанням, а всі інші учасники мали відповідати на них. Перемагає той, хто набере найбільшу кількість балів. Самі запитання були дуже різними, на різні теми, пов’язані з Україною. За результатами гри перемогла Кандул Наталія, зібравши найбільше карток. 

І на завершення тижня в суботу 9 березня студенти провели вікторину до 210-річчя з дня народження Тараса Григоровича. Все проводилось на платформі Kahoot! Учасники пригадали, з якої родини походив поет, хто викупив Шевченка з кріпацтва, якими творами Кобзар здобув літераторську славу, а також за що став академіком Петербурзької академії мистецтв. Переможцем вікторини став Микита Карташов.

Дякуємо всім, хто долучився до студентських заходів та хто віддав шану Тарасу Шевченку. Нехай його творчість завжди надихає нас до великих справ!