Робота фокус-групи з питань 3D-концепцій для освіти моди в Україні

Завідувачка кафедри технологій легкої промисловості Галина Ріпка взяла участь у фокус-групі, що створена в рамках проєкту “3D CONCEPTS FOR FASHION EDUCATION IN UKRAINE – 3D4U, 101128856” / “3D-концепції для освіти моди в Україні”, що фінансується EACEA – Еразмус+, Корпус солідарності ЄС – Розбудова міжнародного потенціалу.

Також членкинями фокус-групи виступили ректорка Херсонського національного технічного університету, д.т.н., проф. Олена Чепелюк, завідувачка кафедри дизайну Хмельницького національного університету, к.т.н., доц. Ельвіра Базилюк, начальниця відділу дизайну, дизайнерка ПраТ «Едельвіка» Мар’яна Степко (м. Луцьк). Координаторка групи – доцентка кафедри індустрії моди в легкій промисловості, к.т.н., доц. Оксана Михайловська, модератор – доцентка кафедри індустрії моди в легкій промисловості, к.т.н., доц. Тетяна Надопта.

На зустрічі обговорювалися такі питання:

1. Участь у спільних ініціативах між університетом/науково-дослідним центром і компаніями

2. Тип налагодженого співробітництва

3. Типи послуг, які надаватимуть нові хаби 3D4U

4. Підвищення кваліфікації для здійснення передачі технологій та інноваційної діяльності у швейній, текстильній, шкіряній, взуттєвій та модній індустрії

5. Заходи з метою сприяння впровадженню інноваційних 3D-концепцій у швейній, текстильній, шкіряній, взуттєвій та модній індустрії

6. Знання/навички для розвитку майбутньої освітньої програми, що сприятимуть дослідженням, розвитку та інноваціям у модному секторі.

Галина Ріпка запропонувала ввести в структуру нової освітньої програми навички, які дозволять ефективно розробляти та втілювати ідеї в швейній промисловості за допомогою тривимірного моделювання, а саме:

1. Володіння програмами для тривимірного моделювання Autodesk Maya, Blender, Marvelous Designer тощо.

2. Знання основ анатомії людського тіла для створення адаптивних та комфортних моделей одягу

3. Вміння працювати з текстильними матеріалами та їхніми властивостями для відтворення реалістичного вигляду та поведінки одягу

4. Розуміння модних тенденцій та дизайнерських концепцій для створення сучасних та привабливих моделей одягу

5. Навички оптимізації моделей для подальшого використання у виробництві та реалізації.

6. Здатність працювати в команді та взаємодіяти з дизайнерами, інженерами та іншими спеціалістами для досягнення спільних цілей.

3D CONCEPTS FOR FASHION EDUCATION IN UKRAINE – 3D4U, 101128856 – це проєкт транснаціонального співробітництва між закладами вищої освіти (ЗВО) з країни-члена та країни-партнера Програми через структуровану співпрацю, обмін досвідом, передовими практиками та індивідуальну мобільність.

Цей тип співробітництва є необхідним, оскільки два заклади з країни-партнера з однаковими проблемами співпрацюватимуть з організаціями ЄС для задоволення своїх потреб, підвищення потенціалу та досягнення поставлених завдань.

Завдання 3D4U базуються на ґрунтовному аналізі потреб, отриманому в попередніх проєктах партнерів, що вважається гарною сучасною відправною точкою. Передача знань про 3D-технології для підвищення рівня компетенцій, навичок та майбутнього працевлаштування українських здобувачів вищої освіти, а також для підвищення потенціалу українських ЗВО шляхом підтримки їхнього визначення та впровадження є ключовими пріоритетами проєкту 3D4U. Ці завдання мають бути реалістичними та стосуватися питань, актуальних для організацій-учасниць, а також відповідати пріоритетам ЄС щодо “Зеленого курсу”, цифрової трансформації, інтеграції українських мігрантів, врядування, миру та людського розвитку, а також сталого зростання та зайнятості на ринку праці.

Результати польових досліджень на основі фокус-групи будуть включені до “Консолідованого звіту по Україні”.