Досліджувати українські діалекти важливо

Доцент кафедри журналістики та українознавчих студій Ірина Глуховцева взяла учать у науковому семінарі відділу лексикології, лексикографії та структурно-математичної лінгвістики на відритому засіданні Вченої ради Інституту української мови НАН України.

У межах цих заходів науковиця відвідала відкриті лекції Людмили Віталіївни Рябець, кандидата філологічних наук, старшого наукового співробітника відділу діалектології Інституту української мови НАН України, на тему «Лексикографічний формат українських діалектів кінця ХХ – початку ХХІ століття» та лекцію кандидата філологічних наук, доцента Казимирової Ірини Андріївни «Українська історична лінгвотермінографія в слов’янському контексті: досвід і перспективи».

Під час лекцій провідні мовознавці порушили проблему укладання діалектних словників, питання збирання матеріалу до них, зазначили, що варто більше уваги приділяти живому мовленню, бо це наша пам’ять, наша історія. Вони наголосили на важливості дослідження і збереження діалектів, згадали перші діалектні словники та зауважили на важливості перевидання цих лексикографічних праць.