Яким має бути безпечне освітнє середовище

Доцентка кафедри практичної психології та соціальної роботи Олена Смирнова разом зі здобувачами вищої освіти Аллою Расколець та Владою Черновою взяли участь у ІІ Міжнародній мультидисциплінарній конференції «Основні виклики та проблеми університетської освіти в умовах війни: Україна (2022-2024)».

Захід організував Факультет мистецтв Манітобського університету (Вінніпег, Канада). Учасники від СНУ ім. В. Даля представили доповідь «Формування психологічно безпечного освітнього середовища», в якій розкрили загальні принципи організації такого середовища: формування субʼєкт-субʼєктних взаємин; співробітництво як спільна діяльність, спілкування, взаєморозуміння та взаємна підтримка; субʼєктність та діалогізація взаємин, становлення особистісних звʼязків між учасниками навчального процесу, взаємин щирості та справжності; шанобливе, доброзичливе ставлення до особистості.

Аспіранти та студенти кафедри Олександр Антоненко, Сергій Омелянюк та Володимир Новацький презентували доповідь  «Штучний інтелект і когнітивні процеси людини», в якій визначили діяльнісні аспекти інтелекту в контексті когнітивних процесів та показали, що соціальна природа інтелекту виражається в тому, що він є продуктом тривалого суспільно-історичного розвитку; в інтелекті відбивається і переломлюється вся сукупність суспільних відносин особистості, а на його розвиток впливає суспільний розподіл праці, специфіка здійснюваної професійної діяльності та сфер її застосування. Молоді науковці розкрили проблеми та ризики, що виникають у процесі його впровадження в соціальних системах різного типу та проаналізовали практики використання штучного інтелекту в процесах масової та іншої комунікації.

Конференція сприяла отриманню досвіду міжнародного спілкування між студентами та науковцями, які на глобальному рівні стикаються з новими викликами сучасності.