Польські майбутні митники вивчають українську мову, літературу і культуру

Олександр Глотов, професор кафедри журналістики та українознавчих студій, д.філол.н., зустрівся зі студентами Державної академії прикладних наук (м. Холм, Польща), які готуються стати працівниками митниці  і тому вивчають українську мову, літературу і культуру.

Зустріч відбулася завдяки запрошенню керівниці кафедри славістики Академії пані докторки Мирослави Кавецької у процесі узгодження питань видання чергового номеру наукового збірника.

Той факт, що половина населення міста має історично українські прізвища, не міг не викликати зацікавлення у викладачів та студентів України. Тому в Академії віддавна вчаться і працюють «наші люди». А у лютому 2022 року вони разом з поляками надавали допомогу своїм співгромадянам, які були змушені залишити свої зруйновані хати.

Співпраця холмського закладу вищої освіти та українських ЗВО має багато різноманітних аспектів: це і візити науковців-лекторів, і взаємні публікації у академічних виданнях, і обмін студентами та викладачами.

Польські майбутні митники вивчають українську мову, літературу і культуру

«Мушу зазначити, що мотивація вчитися, набувати найвищу кваліфікацію у цих студентів виняткова. Вони знають, чому вони саме тут здобувають вищу освіту, вони чітко усвідомлюють своє майбутнє, свій статус медіатора, посередника між народами, державами, культурами. Тому такі зустрічі – це хвиля ентузіазму, це маса питань, це відчуття перспективи», – зазначає Олександр Глотов.

У двадцяти кілометрах від українсько-польського кордону на території Польщі стоїть місто Холм (Chełm), яке на початку ХІІІ століття було містом столичним. Таким його зробив король Русі Данило Галицький.

Тут був його замок, звідси він ходив у військові виправи, це місто встояло перед монгольською навалою. Тут король Данило жив, тут помер і тут похований, у церкві Різдва Пресвятої Богородиці.

Протягом століть місто, яке опинилося на пограниччі кількох цивілізацій, відчуло на собі усі принади та вади бурхливого руху історії, переходячи з однієї держави до іншої, змінюючи свій статус від королівської столиці до повітового містечка. Для української історії безумовно важливими постатями є король Русі та його нащадки, які тут жили, історик та політик Михайло Грушевський, який тут народився, Іван Огієнко (митрополит Іларіон), який тут працював.