Сучасні вимоги до університетів обговорили на зустрічі з членом Наглядової ради СНУ ім. В. Даля

Відбулася зустріч адміністрації, деканів, завідувачів кафедр університету з членкинею Наглядової ради СНУ ім. В. Даля Мариною Пекерман,  співвласницею ТОВ «Компанія «Транспеле», на якій учасники обговорили виклики, з якими через вимушену еміграцію науковців і студентів стикнулися українські заклади вищої освіти.

Ректорка Ольга Поркуян детальніше повідомила про питання, які розглядалися на нещодавній стратегічній сесії керівників закладів вищої освіти. Одним зі стратегічних напрямків у сфері освіти має стати вирішення питання підвищення рівня підготовки майбутніх абітурієнтів. Були розглянуті причини такого стану речей: рівень підготовки самих майбутніх вчителів-студентів непрестижних спеціальностей, на які вступають абітурієнти з низьким рівнем підготовки. Вирішення цієї проблеми покладено на Академію педагогічних наук.

Сучасні вимоги до університетів обговорили на зустрічі з членом Наглядової ради СНУ ім. В. Даля

Щодо перспектив сфери вищої освіти корисно, на думку Ольги Поркуян, було послухати представників МОН, відповідальних за різні напрямки роботи міністерства. Так, фінансування університетів з відомих причин знизилося більше, ніж на 20%, тобто ресурси держави обмежені, але є можливість звертатися до міжнародних фондів, шукати замовлення в українських підприємців. Національні фонди з фінансування науки продовжують роботу в цьому році, тому треба усім кафедрам напрацьовувати цей досвід подання заявок. У сфері міжнародної діяльності залишається дуже багато інструментів, платформ, безкоштовних курсів, за які раніше треба було платити, прийом заявок на гранти за програмою Еразмус+ ще не завершився, і тільки 45% студентів і викладачів використовують це вікно можливостей.

Сучасні вимоги до університетів обговорили на зустрічі з членом Наглядової ради СНУ ім. В. Даля

Питання оптимізації мережі університетів залишається актуальним. За інформацією президента НАПН України Василя Кременя, після проведення укрупнення французькі університети покращили позиції в рейтингах на 10 пунктів, бо відомо, що ці процеси вирішують багато проблем закладів.

З огляду на ці виклики, зазначила Ольга Поркуян, колективу університету необхідно показувати кращі результати по всім напрямкам діяльності і в цьому велику допомогу надають члени Наглядової ради. Свою допомогу запропонувала і Марина Пекерман.

Пані Марина, на підтвердження інформації, яку надала Ольга Поркуян, нагадала, що університету доведеться грати на чужому полі, і запропонувала поділитися корисною інформацією з завідувачами кафедр, яка допоможе закладу стати прибутковою організацією. Один з кроків – створення на базі університету унікального технопарку завдяки використанню набутого досвіду і наукового потенціалу.

Марина Пекерман запропонувала завідувачам кафедр розглянути декілька напрямків наукових досліджень, робота за якими допоможе університету стати основним майданчиком для створення нових методологій з актуальних для держави процесів.

Сучасні вимоги до університетів обговорили на зустрічі з членом Наглядової ради СНУ ім. В. Даля

Науковці університету взяли активну участь в обговоренні можливих напрямків досліджень.

Для досягнення цих амбітних цілей колективу необхідно розробити відповідну маркетингову стратегію. І усім цим, зазначила пані Марина, необхідно займатися терміново, зважаючи на зростаючі вимоги до університетів і зростаючу конкуренцію між закладами не тільки в Україні, а й у світі.