Шукаємо можливості зміцнення демократії через освіту

Професорка кафедри іноземної філології та перекладу Факультету гуманітарних та соціальних наук, докторка педагогічних наук Олена Козьменко представила виш на Міжнародній науково-практичній конференції «Зміцнення демократії через освіту: концептуальні та практичні перспективи», яка відбулася в Талліннському університеті (Естонія).

Захід зібрав понад 100 науковців із різних країн Європи та мав на меті обмін думками стосовно можливостей зміцнення сучасного демократичного громадянства через освіту.

На конференції обговорювалося питання демократичного громадянства як здатності громадян відповідально діяти в якості автономних демократичних агентів. Це стає дедалі гострішою потребою через кризи в Європі. Багато викликів чинять тиск на демократичну систему та громадян. Посилення освіти для демократії є одним із засобів відповіді на ці виклики.

Також були обговорені концептуальні та практичні перспективи, включно з інноваційними ідеями, техніками та ініціативами, які підтримують відповідальне демократичне громадянство через освіту.

Дослідники присвятили свої презентації питанням розробки навчальних програм, формальної та неформальної освіти, впровадження базової та подальшої освіти для вчителів, співпраці шкіл із громадами, роботи з молоддю. Також були презентовані форми навчання для залучення громадян, цифрові інструменти та багато інших аспектів освіти для демократії.

Ключовими темами конференції стали:

  • питання національних, європейських і глобальних рамок освіти для демократії;
  • розробка навчальних програм і педагогіки підтримки;
  • використання живих лабораторій та інших інноваційних підходів до демократизації освіти;
  • цифрове громадянство, його значення та наслідки;
  • роль педагогічної освіти в розвитку освіти для демократії тощо.

Ці питання є дуже актуальними для української освіти та зміцнення демократичних основ нашого суспільства.