Жінки-науковиці говорили спільною мовою хімії

Науковиці СНУ ім. В. Даля взяли участь у заході на запрошення Міжнародного союзу чистої та прикладної хімії (IUPAC), який є світовим авторитетом у сфері стандартів у хімії, створює й розвиває хімічну номенклатуру та термінологію, включаючи назви нових елементів у періодичній системі, стандартизує методи вимірювання. Заснований у 1919 році, IUPAC вже більше століття створює спільну мову хімії.

Вже кілька років поспіль IUPAC ініціює проведення Всесвітнього жіночого сніданку (GWB – Global Women’s Breakfast). Метою серії GWB, що проводиться разом із Днем жінок і дівчат у науці ООН, є створення активної мережі людей усіх статей для подолання бар’єрів на шляху гендерної рівності в науці. За останні п’ять років було проведено понад 1500 заходів GWB у 100 країнах. Кожен з цих щорічних заходів мав тематичну назву.

Тема цьогорічного заходу (#GWB2024) – «Каталізатор різноманітності в науці». Заходи було організовано по всьому світу і проведено як офлайн, так і онлайн.

Доцентки кафедри фармації, виробництва та технологій Корчуганова О.М.,  Любимова-Зінченко О.В. та доцент кафедри хімічної інженерії та екології Мохонько В.І. взяли участь у заході під назвою «Diversity of ideas for the sustainable development of pharmaceuticals» (Різноманітність ідей для сталого розвитку фармацевтики). Захід було проведено в гібридному форматі. Офлайн частину заходу було проведено в університеті Кордоби (Іспанія).  Проведення заходу було організовано департаментом органічної хімії, силами жінок-дослідниць, які працюють в проєктах, присвячених розробці сталих каталітичних процесів у фармації.

Доповідачки з різних країн присвятили свої презентації різним викликам жіночої наукової діяльності. Аліна Балу (Іспанія) розповіла про проєкти в галузі сталої фармації, які виконуються колективом департаменту. Олена Корчуганова (Україна) зробила свот-аналіз наукової діяльності жінок. Тріпті Чхабра (Індія) розповіла про найвидатніших жінок-науковиць останніх десятирічь. Аеровікт Ернандес (Куба) розповіла про можливості жінок в сфері освіти та науки. Ірен Малпартіда (Швейцарія) навела цікаві статистичні дані про рівень освіти європейських жінок та залучення їх до наукової діяльності.

Всі присутні активно долучалися до дискусійних питань, запропонованих доповідачками. Окрім учасниць з України до онлайн сесії долучились учасниці зі Словеніїї та Індії. Учасників заходу привітала декан факультету університету Кордоби, докторка М.П. Агілар Кабальос.